Kabartma harita, bir yüzeyin 3 boyutlu olarak hazırlanmasını ifade etmektedir. Arazilere ve zeminlere ait yükseklik verilerinden elde edilen sayısal model kullanılması ile yer yüzü şekillerinin belirli bir ölçü de kabartılması Braille haritanın oluşturulmasını sağlamaktadır. Topografik bir harita olan Braille haritalar, bölgenin gerçeğe yakın bir şekilde gösterilmesini sağlamaktadır. Braille haritaları, haritada gösterilecek olan bölgeye ait tüm arazi yüzeylerini uzaktan algılama yöntemlerinden Light Detection and Ranging yöntemi kullanılarak taranması ile gerçekleştirilmektedir. Söz konusu yöntem kapsamında elde edilen veriler ile haritalarda koordinat, geri dönüş, yoğunluk gibi bilgileri barındıran 3 nokta yer almaktadır. Nokta verisi yardımı ile Digital Elevation Model ve Sayısal Yükseklik Modeli üretilmektedir. Söz konusu yöntem ile engelli bireyler için de çeşitli harita ve tabelalar üretilmektedir. Bu sayede engelli bireyler çok daha konforlu bir şekilde sosyal hayatlarına devam edebilmekte olup büyük avantajlar elde edebilmektedir. Braille haritası olarak da adlandırılan söz konusu haritaları çeşitli alanlarda kullanmak da zorunludur.
Görme engelli bireyler için özel olarak üretilen Braille haritalar ve krokiler çeşitli binaların ana girişlerine yerleştirilmektedir. Söz konusu haritalar bulunduğu binanın ve mevcut katın mimari krokisini bir panel yüzey üzerinde Latin Alfabesi, Braille alfabesi, Piktogramlar ,hissedilebilir yüzey yolları, duvarlar, kapılar vb.. kabartma işaretlemeler ile göstermektedir. Söz konusu haritaların tümü görme Engelliler için tasarlanmıştır. Ancak diğer kişiler için de belirleyici ve bilgilendirici haritalardır. Braille kabartma haritalarının üzerinde yer alan kabartmalar hem latin harflerden hem de Braille alfabesinden oluşabilmektedir. Bu sayede söz konusu haritalar hem görme engelli bireylerin hem de sağlıklı kişilerin çeşitli alanlarda bilgilendirilmesi için son derece önemli bir hal almaktadır. Görme engelliler için Braille Haritalarının başka bir özelliği ise kullanıldıkları her alanda ki pek çok ziyaretçiye hitap edebilmeleridir. Braille haritaların açılı konumu ( 30-45 Derece ) neticesinde tekerlekli sandalye kullanan kişilerinde söz konusu haritaların sağladığı faydalardan yararlanabilmeleri mümkün hale gelmektedir.
Braille haritalarının tamamen görme engelli bireylerin çok daha rahat bir şekilde hayatlarını sürdürebilmeleri için üretilerek kullanıldığını yukarıda net bir şekide ifade ettik. Bu doğrultuda görme engelli bireyler için özel olarak tasarlanmış olan braille alfabeli kabartma haritaları görme engelli vatandaşların ve diğer kişilerin bulundukları iç ya da dış mekanda ulaşmak istedikleri hemen her noktayı rahat bir şekilde bulabilmelerine yardımcı olur. Braille alfabeli haritalar ve söz konusu krokiler sayesinde görme engelli kişilere ve az gören bireylere bunun yanı sıra görme engeli bulunmayan bireylere çeşitli kamu ve özel alanlarında engelsiz yaşam desteği sunulabilmektedir. Braille kabartma haritalar görme engelli kişilere özel olarak hazırlanmış ve sunulmuştur. Bu nedenle en önemli ve temel amacı görme engelli kişilerin hayatlarını çok daha kolay bir hale getirmektedir. Braille kabartma haritaları hem kamusal alanlarda hem de özel alanlarda görme engelli kişilerin engelsiz bir yaşam sürdürebilmelerine yardımcı olmaktadır. Bilindiği üzere günümüzde pek çok engelli vatandaş sosyal hayatlarını çeşitli kişilere bağlı kalmadan yaşayamamaktadır. Bu nedenle engelli bireylerin çok daha özgür bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için pek çok girişimde bulunulması gerekmektedir. Her ne kadar sağlıklı bireyler olarak kimseye ihtiyaç duymadan hayatımızı sürdürebiliyorsak sunduğumuz destekler ile engelli bireylerinde kusursuz bir şekilde hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamalıyız.
Kabartma haritalarında genellikle kontrast renkler kullanılmaktadır. Bu da tam oalrak görme yetisini kaybetmeyen ama sağlıklı kişilere göre daha az gören bireylerinde rahatlıkla kullanılabilmesine yardımcı olmaktadır. Ayaklı ya da duvara monte edilen söz konusu braille kabartma haritalar görme engelli bireylerin dışında diğer bireylerinde kullanımına açıktır. Kamu hastaneleri, özel hastaneler, toplu taşıma istasyonları, müzeler, sağlık ocakları, kaymakamlık ve belediyeler gibi kamusal alanlarda kullanılmaktadır.
Özel olarak hazırlanan ve sunulan Braille kabartma haritalar sonradan çakma yapıştırma unsurlar kullanılmadan üretilmektedir. Bu da kolay deforme olmadan söz konusu haritaların oldukça uzun bir süre kullanılabilmesini sağlamaktadır. Braille kabartma haritalarda kullanılmış olan renklerde d solma, çizilme veya kazınma herhangi bir şekilde problemin meydana gelmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra babartma haritalar UV ışınlarından sıcak ve soğuk havalardan da etkilenmez.