Hemşire çağrı sistemi, hastaların hareket kabiliyetlerinin sınırlı olduğu durumlarda yardım talebi göndermelerine yarayan sistemdir.
Hastaneler, insanların şifa bulmak için yattıkları yapılara olarak bilinse de hemşirelerin her an her dakika hastanın yanı başında durması mümkün değildir. Bu nedenle acil bir durum yaşanması halinde hemşirenin haberdar olmasını sağlamak adına hastanenin belirli noktalarına hemşire çağrı cihazları yerleştirilir. Hasta başı ünitesi olarak ifade edilen ve hastaların hemen yatağının üzerinde yer alan kısımlara entegre edilen hemşire çağrı sistemlerinin farklı ekipmanlarla zenginleştirilmesi durumu da söz konusu olabilmektedir.
Odalara yerleştirilen hemşire çağrı cihazları hastanenin santral kısmına entegre edilerek bütün çağrıların kontrol altına alınması sağlanır. Bu, herhangi bir çağrının göz ardı edilmesini engellerken acil durumlara müdahaleyi de kolaylaştırır. İkaz konusunda son yılların en güçlü sistemleri arasında yer alan hemşire çağrı cihazlarının kullanımı sayesinde elde edilen avantajlar çok ciddidir.
Teknolojinin gelişme göstermesi ile birlikte hastanelerde kullanılan sistemlerin dönüşümünde de çok ciddi gelişmeler yaşanmaktadır. Bu anlamda hemşirelerin hastalara müdahalesi ve acil durumların fark edilmesi çok daha kolaylaşır. Hasta odalarına yerleştirilen hemşire çağrı butonu söz konusu dönüşümün yaşanmasına olanak sağlayan en önemli unsurdur.
Geçmiş dönemlerde hemşireler olası bir acil durum çağrısı için ‘Pager’ adı verilen cihazları taşımak durumundaydı. Pil ve sinyal konusunda bir takım problemler yaşanmasına neden olan bu cihazlar zaman zaman hastanın acil çağrısına cevap verilememesi durumuna neden olabilmekteydi. Ancak hemşire çağrı butonu ile getirilen yenilik sayesinde sistemin bir bütün olarak entegrasyonu sağlanır. Santrale giden çağrı hemşirelere anında bildirilerek müdahale hızlandırılır. Mesajın hemşireye ulaşıp ulaşmadığı ve bunun raporlanmasının da sağlanması bu sistemi ön plana çıkaran temel unsurdur.
İpli çağrı butonu; hemşire çağrı sistemleri konusunda kullanılan türlerden bir tanesidir. Teknik olarak diğer sistemlerden hiçbir farkı olmayan bu türün kullanılmasında gerek kullanım amacı gerekse de hastane tercihlerinin ön plana çıktığını ifade etmek gerekiyor. Peki, ipli çağrı butonu ile diğer türleri birbirinden ayıran temel özellikler nelerdir?
İpli çağrı butonu genellikle yoğun bakım ünitelerinde hastanın hareket kabiliyetinin oldukça sınırlı olduğu hallerde tercih edilen sistemlerden bir tanesidir. Hastanın butona uzanmasının çok da mümkün olmadığı hallerde bir ip yardımı ile hastanın erişeceği noktaya ulaştırılan çağrı butonu çekildiği anda hemşirelere sinyal gönderilmesini sağlar. Bir ip yardımı ile butonun harekete geçirilmesi sağlanırken ipin dayanıklı ve kopmaya karşı dirençli olması hedeflenir. İpli hemşire çağrı sistemlerinin sadece kullanışlılık açısından ön planda olması bazı hastane ve kliniklerce daha çok tercih edilmesine olanak sağlar.
Sesli anons sistemi hasta odalarında yer alan ve hemşire çağrı sisteminin önemli bir parçası olarak kabul edilen sistemlerdir. Hastaların hepsi aynı durumda olmadığından kimi hastalar için ipli kimi hastalar için ise sesli anons sisteminin tercih edildiği odalar uygun görülür. Bu durumda sesli anons sistemi uygulaması yapılacaksa hasta odasında bulunan sistem sayesinde konuşma ve mesaj gönderme şansı vardır. Yani sanki bir telefon kullanılıyormuşçasına sistemden yararlanılabilir.
Santrale entegrasyonu sağlanan ve sesli komutların gözden kaçırılması ihtimalinin ortadan kaldırıldığı bu sistemlerde temel hedefin daha sağlıklı bir iletişim kurmak olduğu açıktır. Nitekim hasta veya hasta yakını bu hemşire çağrı yöntemi sayesinde durumu karşı tarafa açıkça bildirerek problemin henüz odaya ulaşmadan anlaşılmasına olanak sağlar. Sesli anons sistemi diğer pek çok çağrı sistemine nazaran daha kullanışlıdır.
Hemşirelerin hasta odasında meydana gelen acil durumun farkına varması için tercih edilen sistemlerde büyük farklılıkların var olduğunu söylemek gerekir. Zira hastane tercihleri çevresinde şekillenen bu sistemlerin IP Hemşire Çağrı Sistemi, Kablosuz Hemşire Çağrı Sistemi, Sesli Hemşire Çağrı Sistemi ve Klasik Hemşire Çağrı Sistemi olarak farklılaşabildiği söylenebilir. Peki, bu sistemlerin ayırt edici özellikleri nelerdir?
Hastane veya kliniğin santral sistemine entegre edilen ve IP sistemlerinin kullanılması sayesinde daha teknolojik çözümler sunan bu yöntemi siz de kullanarak kaliteli bir iletişim sağlayabilirsiniz. Sistemin IP Dect Telefon ile çalışması sayesinde hemşirelerin uyarıları görmemesi veya almaması ihtimali ortadan kalkar. Bu noktada hastalarınız için tercih edeceğiniz en teknolojik yöntem IP hemşire çağırma sistemidir.
Sinyal dalgaları sayesinde herhangi bir kablo bağlantısına gerek kalmaksızın kurulan bu sistem sayesinde hemşire ve sağlık çalışanlarının hasta uyarılarını alması kolaylaştırılır. IP sistemlere nazaran daha az teknolojik olsa da kullanışlılık açısından oldukça tatmin edicidir. Bir el setinin bulunduğu bu sistemde mesaj göndermek çok daha basittir.
Sesli hemşire çağrı sistemleri adından da anlaşılabileceği üzere ses yardımı ile hemşirelere uyarı gönderebileceğiniz bir sistemdir. Doğrudan konuşmanıza olanak sağlayan bir yapıya sahip hemşire çağırma sisteminin kablo ve diğer bağlantılarının doğru bir şekilde yapılması gerekir.
Klasik hemşire çağırma sistemlerinin nasıl işlediğini ifade etmek gerekirse odada bulunan bir buton ve hemşire odasında bulunan bir ekranın varlığından söz etmek gerekir. Hasta odasında bulunan butona basıldığında hemşire odasında yer alan ekranda hangi odadan uyarı geldiği görülür. Uyarının geldiği odaya gidilerek soruna çözüm bulunması adına harekete geçilir. Son yıllarda neredeyse hiç kullanılmayan bu sistemin artık fonksiyonel açıdan yetersiz olduğu kabul edilir.
Hemşire çağrı sistemleri ile alakalı uygulamaların genellikle hastanelerde kullanıldığı kabul edilse de farklı kullanım alanlarından da söz etmek mümkündür. Yaşlı bakım evleri ve huzurevleri gibi alanlarda kullanılabilen hemşire çağırma sistemlerinin hizmet noktasında ciddi bir hareket kabiliyeti sağladığı açıktır. Peki, bu sistemlerin fiyatları nasıldır?
Hastane ve bakımevleri olmak üzere farklı alanlarda kullanılabilen bu sistemlerin fiyatları tercih edilen sisteme göre değişkenlik gösterir. Yukarıda detayları ile açıklanan ve her biri farklı bir avantaj sunan hemşire çağırma sistemlerinde hangi tercihi yapacağınıza sizin karar vermeniz gerekir. Ancak hemen şunu belirtmek gerekir ki hemşire çağrı sistemlerinde tercih edeceğiniz türün hangisi olacağına salt fiyat odaklı karar vermemelisiniz.
Hastaların durumu ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yapılacak bir tercih sadece fiyat avantajından yararlanmanızı değil aynı zamanda kaliteli hizmet sunmanızı da sağlayacaktır. Bu anlamda hemşire çağırma sistemleri ile alakalı çok dikkatli olmalısınız.