Görme engelli bireylerin hareket kabiliyetini arttıran ve yaşam koşullarını iyileştiren unsurlardan bir tanesi de hissedilebilir zemindir. İç mekan ve dış mekan ayırt etmeksizin kullanılabilen bu unsur özellikle tek başına hareket etmek isteyen görme engelliler için hayat kurtarıcı bir seçenek olmayı başarır.
Görme engelli bireyler için görme yetisinin olmaması hareket esnasında farklı uyarıcıların kullanılmasını zorunlu kılar. Genellikle baston veya bir yardımcı kullanan bireyler yürümeleri ve durmaları gereken yerleri çarpmadan anlayabilmek adına hissedilebilir zeminlerden yararlanır. Baston veya ayakkabı tabanı ile fark edilebilecek şekilde tasarlanan bu zeminler dayanıklı ve rahatsız etmeyen özellikleri sayesinde ön plana çıkar. Kompozit, alüminyum ve seramik gibi malzemeler kullanılarak tasarlanan bu ürünlerin dokunma duyusuna hitap etmesi hedeflenir. Görme engellilerin yaşama kazandırılarak tek başlarına yürüyüp durabilmelerini saplayan hissedilebilir zeminler ülkemizde son yıllarda bir zorunluluk olarak kabul edilir.
2006 yılı itibarı ile toplu yaşam alanlarında tercih edilen hissedilebilir zeminler her geçen gün daha da fazla oranda kullanılır.
Görme yetisi zayıf olan bireylerin çevresinde olan biteni bilmeden hareket etmesi bir uyarıcı olmaksızın imkansızdır. Hissedilebilir yürüme yüzeyi zemine yerleştirilmiş kabartmalı uyarıcılar sayesinde daha kolay hareket imkanı sunar. Hissedilebilir yürüme yüzeyi konusunda ön plana çıkan detaylardan bir tanesi hiç şüphesiz güvenliği sağlıyor olmasıdır.
Güvenliği sağlama noktasında farklı yapıların kullanıldığı bu yüzeylerde en önemli özelliklerden bir tanesi kolay kolay yıpranmamasıdır. Zira sürekli ayakkabı ile temas eden yüzeylerin çabuk aşınması uzun vadede görme engellileri yine zor durumda düşürecektir. Bunun yanı sıra bakım ve onarım maliyetlerinde de ciddi giderler ortaya çıkması söz konusu olacaktır. Renkleri solmayan ve dışarıdan gelen etkilere karşı olabildiğince güçlü kalan hissedilebilir zeminler görme engelli bireylere yardımcı olurken diğer bireyleri de rahatsız edici nitelikte olmaması şarttır. Çünkü aynı yolu görme engeli olmayan kişiler de kullanır.
Görme engelli bireylerin daha konforlu bir yaşam sürebilmesi adına tercih edilen yüzeylerde farklı çeşitlerin olduğunu ifade etmek gerekir. Zira her yüzeyin aynı amaca hizmet etmemesi veya her mekanın aynı yüzey ile donatılması çok mümkün değildir. Peki, iç ve dış mekanda kullanılabilecek olan yüzey çeşitleri nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim!
Kılavuz yüzeyler düz ve paralel çizgiler şeklinde tasarlanmıştır. Gidiş yönüne doğru uzanan ve kabarmalı olması sayesinde kişilerin hareket imkanını arttıran bu yüzeylerin iç ve dış mekan için uygun olduğu söylenebilir. Bu yüzeylerin kirlenmezlik özelliğine sahip olması ve çabuk yıpranmaması sayesinde görme engelliler için harika bir çözüm olmayı başarır. Üstelik farklı renklerde uygulamasının yapılabiliyor olması bu yüzeylerin dikkat çekici yanıdır.
Adından da anlaşılabileceği üzere uyarıcı yüzeylerin bir tehlike durumunu ifade edebileceği açıktır. Yolun bittiği veya dönüş yapılması gerektiğini ifade eden bu yüzeyler genellikle nokta veya kubbe şeklinde tasarlanır. Değişikliği haber vermeye yarayan bu hissedilebilir yüzey çeşitleri hem iç hem de dış mekana uygundur.
Görme engellileri uyarmaya yarayan bir başka yüzey çeşitleri olan eliptik yüzeyler elips şeklinde tasarlanmış kabartmaları ifade eder. Genellikle metro ve raylı sistemlerde seviye farklarını anlatmak için kullanılan eliptik yüzeyler tıpkı diğer yüzey çeşitlerinde olduğu gibi iç veya dış mekanda ve kaydırmazlık ilkesine uygun olarak tasarlanır.
Hissedilebilir yüzeyler farklı renklerde ve dikkat çekici bir şekilde tasarlanır. Renk konusunda farklılıkların ortaya çıkmasında görme yetisini tamamen kaybetmemiş bireylere hitap edilmesi vardır. Görme konusunda zayıflık yaşayan ama renkleri birbirinden ayırt etmede yeterince duyuya sahip bireyler için farklı renklerin kullanılması söz konusu olur. Genellikle zıt renkler tercih edilerek dikkat çekilmesi sağlanır. Dikkat çeken ve parlaklığı yeterli ölçüde olan renklerin kullanılması bu anlamda önemlidir.
Hissedilebilir yüzey uygulaması yaptırmak istediğinizde farklı kalite ve standartlar ile karşılaşmanız olasıdır. Yüzeyler için belirlenmiş standartları karşılasa da her markanın aynı kalitede ürün üretmediği açıktır. Bu anlayıştan hareketle tercih edeceğiniz hissedilebilir yüzey çeşitlerinin fiyat farklılıklarına neden olacağını unutmayın.
Hissedilebilir yüzey fiyatları noktasında kalitenin dışında uygulama yapılacak alanın büyüklüğü de fiyatlara etki eder. Bu nedenle hissedilebilir zeminler için ne kadarlık bir bütçe ayırmanız gerektiğini birim fiyatı ve uygulama alanının büyüklüğünü öğrenerek hesaplamanız olasıdır. Ancak uygulama konusunda zaman zaman işçilik ücretleri talep edildiğini de unutmamak gerekir. Bu anlamda en doğru fiyatları ve bütçelemeyi öğrenebilmek adına uzmanlardan yardım almanız şarttır. Uygulamada en başarılı çözümleri sunan ve bireylerin daha sağlıklı bir şekilde hareket etmesine zemin hazırlayan yüzeyleri tercih ederek kaliteli bir yaşam alanı tesis edebilirsiniz. Bunun için doğru markayı seçmeniz yeterli!