12 Mayıs 2017 - Elazığ’da ‘Engelsiz Yaşam Fuarı’

Medyada Biz 1 – fft261 mf23148352

Elazığ’da Engelliler Haftası kapsamında ‘Engelsiz Yaşam Fuarı’ açıldı.
Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesi’nin(FÜ) katkılarıyla ‘Engelsiz Yaşam Fuarı’ açıldı. FÜ Kültür Parkta açılan fuarda, firmalar engelli bireylerin hayatını kolaylaştırmak için yaptıkları ürünleri sergiledi. Engelliler için geliştirilen cihazların yer aldığı fuar ilgi topladı.
Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında ilk defa böyle bir fuarın açıldığını belirten Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez, “İlimizde henüz hizmete sunulmayan yeni ürünleri görme fırsatımız oldu. Bu sayede ilimizde yaşayan engellilerin daha iyi şartlarda erişimlerini sağlayabilmek adına yeni imkanlar elde etmiş olacağız. Biz bundan fayda sağlarken vatandaşlarımız da fikir sahibi olmuş olacak. Yine erişebilirlik konusunda bir farkındalık oluşturmuş olacağız”dedi.
Engelleri aşma adına mücadele ettiklerini vurgulayan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat Kenç ise, “FÜ’de erişebilirlik adına bir fuar açtık. Bakanlığımızın yönlendirdiği 2 tane büyük firmanın burada standı var. Burada temel mesele engelleri aşmaktır. Engellilik bizim tercih ettiğimiz bir şey değil,her an engelli olma adayıyız. Fuarda engellilerin yaşamını kolaylaştırmak adına yapılan çalışmalar, cihazlar, sistemler ve bantlar var. Yeni gelen aparatlar ile birlikte bina düzenini de bozmadan o aparatlar vasıtasıyla engellilerimiz rahatlıkla bu engelleri aşacak. Son yıllarda evde kalan yaşlı insanların hayatını kolaylaştırma adına yeni geliştirilen sistemlerde büyük gelişmeler var” diye konuştu.
Herkesin engelli olabileceğini belirten ve mutlaka empati yapılması gerektiğini dile getiren FÜ Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ , engelli bireylerin hayatlarına yardımcı olmak için düşünülmesi ve çalışmaları gerektiğini ifade etti.

12 Mayıs 2017 - Engelli Erişim Sistemleri, Bireyleri Hayata Kazandırıyor

Medyada Biz 2 – 1 68bb9264b5680cf7afd3

Engelli bireylerin topluma kazandırılması, farkındalık oluşturulması ve daha kaliteli bir yaşam sunulması adına yapılan bu sistemler günlük hayatta kolaylık sağlıyor. Fuar da yer alan firmalar, bu tür sistemlere yönelik yapılan çalışmaların önemli olduğunu ve yeni çıkan teknolojiler ile de sürekli desteklenmesi gerektiğini söylüyor. Firmalar, bu sayede hem bireye hem de ailesine daha kaliteli ve kolay bir yaşam sunulacağını söylüyor.

Sistemlerden engelli lift sistemleri yapan özel bir otomotiv firması çalışanı İhsan Sarıdiş, yaptıkları sistem için şunları ifade etti; “Engelli vatandaşlarımıza faydalı olmak için bir sistem yaptık. Katlanabilir ve kolay açılabilir liftli araç sayesinde engelli bireyleri rahat bir şekilde toplu taşımayı kullanabiliyor. Sistemin ilk olarak patentini 2017’ de aldık. Bu sistem, 2018’ de tüm toplu taşıma araçlarında zorunlu hale gelecek. Engelli bireylerin aileleri de çok memnunlar bu çalışmamızdan, kendi özel araçlarına da bu sistemi kurmak isteyen vatandaşlar için de çalışmalar yapacağız.”

Bir müteahhit firma yetkilisi Yakup Polat: “Fuarımız, engelli bireyleri yaşama kazandırmak amacıyla kuruldu. Günlük hayatta onlara yardımcı olabilecek sistemler üretmeye çalışıyoruz. Ürün çeşitleri çok fazla; işitme engelli bireyler için indüksiyon döngü sistemleri, kulak arkası cihazları, kabartma yazı Braille ile asansör talimatlarına kadar kullanılabiliyor. Aileler işin çok daha duygusal boyutunda olduğu için bu sistemler onlar için çok şey ifade ediyor. Aileler de bu çalışmalara çok önem veriyor ve takip ediyorlar. Ama toplum olarak duyarlı olmamız gerekiyor. Her insan bir engelli adayıdır, o yüzden bu sistemleri hayatımızda kullanım alanlarına uygulamamız gerekiyor. Aile Sosyal Politikalar ve İçişleri Bakanlığı engellilere yönelik 2 yıl içerisinde güzel projeler üretiyor. İstanbul’ da Sağlık Fuarı, Elazığ’ da Engelsiz Yaşam Fuarı olsun çok önemli fuarlar.” şeklinde konuştu.

Engelli erişim hizmetleri firma yetkilisi Alper Okyar, Türkiye’ nin her yerine kurdukları çeşitli sistemler hakkında şöyle konuştu: “ Engelsiz yaşam fuarlarını 10 senedir yapıyoruz İstanbul’ da. Bir binanın A’ dan Z’ ye tüm sistemlerini, tasarım, danışmanlık ve çözüm olarak firmamız yapıyor. Ben görme engelli demek istemiyorum, kör diyorum. Çünkü engelliliği yapan bizleriz, neden hayatı daha kolay bir hale getirmeyelim, bireyler için yol ve çeşitli sistemler yapmıyoruz? Kurumsal sosyal sorumluluk bilincinin arttırılması için çok önemli bu çalışmalar. Tabi bu sistemler daha yeni gelişiyor, yaygınlaşıyor. Engelli bir birey için hayat dâhil olmasında aktif sandalyeler çok önemli.  Akülü sandalyeler, zaman içinde kas erimesine, kemiklerde oturum bozukluğuna zarar veriyor. Bu anlamda aktif sandalyeleri tavsiye ediyor doktorlar. Hissedilebilir zeminleri kendimiz üretiyoruz. Deforme olmayan ve dekoratif yüzey sistemleri yapıyoruz. Standart PVC ürün satmıyoruz ve tavsiyede etmiyoruz. Önemli bir ödenekle yapılıyor bu yüzeyler, fakat bir yıl sonra yüzeyler de bozulma ve kopmalar oluyor. Bizler Amerika’ dan ithal ettiğimiz ürünleri ülkemizde geliştirerek, 5 sene garantili ürün satışlarını yapıyoruz. Acil çıkış sistemleri, indüksiyon sistemleri, engelli rampaları, levhalar, hissedilebilir yüzeyler, engelli asansörleri olmak üzere tüm engelli sistemlerini yapıyoruz. Bir projeye her aşamasında yardımcı oluyoruz. Farklı illerde olan projelere yerinde hizmet veriyoruz.  Engelli sektöründe 10 senedir mücadele ediyorum. Engellilere yönelik İlk fuar organizasyonunu ben yaptım. Çok fazla engelli arkadaşım var. Bu projelerde onların fikirlerini ve desteklerini her zaman alıyoruz. Engelliler için yapılan çalışmalarda kendilerinin de içerisinde yer alması gerekiyor.

Biz engellilerin, sokağa çıkmasını ve topluma karışmasını istiyoruz. Kurumlarında bu konuda daha fazla bilinçli olması, projelerini ona göre yapması gerekiyor. Kurumlarda yetkililerin, bu konuyla bireysel olarak ilgilenmesi çok daha önemli.  Örneğin, engelliler için ayrı bir park yapılması yerine, mevcut bir parkta engellilerin kullanımına uygun alanlar yapılabilir. Tek amacımız, engellilerin hayata karışması. Bizde bunun için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

http://www.elazighakimiyethaber.com/haber-engelli-erisim-sistemleri-bireyleri-hayata-kazandiriyor-13492.html

Elazığ’da ‘Engelsiz Yaşam Fuarı’ açıldı

Medyada Biz 3 – elazig da engelsiz yasam fuari acildi 0450

Elazığ’da 10-16 Mayıs engelliler haftası kapsamında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesi öncülüğünde ‘Engelsiz Yaşam Fuarı’ açıldı.

Fırat Üniversitesi Rektörlük kampüsünde bulunan Kültür Parkta açılan fuarın açılışını Elazığ Vali Yardımcısı Mehmet Fevzi Dönmez, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ ve Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl müdürü Suat Kenç katıldı.

Her sağlıklı insanın birer engelli adayı olduğunu söyleyen Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ, “Hayatımızın herhangi bir döneminde potansiyel bir engelli olacağımızı düşünerek, mutlaka empati yapmamız gerekiyor. Bizimde bir engelli olduğumuzu düşünerek ve engelli kardeşlerimize hayatta nasıl yardımcı olabiliriz? Özellikle bizim gibi yöneticilerin uyması gereken tedbirler var. Bu tedbirler çerçevesinde olay gerçekleşmeden o olay başa gelmiş gibi düşünerek empati yaparak bu tedbirleri almamız lazım.” dedi.

Simülasyon araçları ve engelliler için kolaylık sağlayacak ürünlerin tanıtımı yapıldı.

https://dogruhaber.com.tr/haber/247747-elazig-da-engelsiz-yasam-fuari-acildi/